Peamised teemad, millega uurimisgrupp tegeleb, on toitumisharjumuste ja tervise vaheliste seoste uurimine kaasaegsete meetoditega in vitro ja toitumiskatsetes. Uurmistöö põhirõhk on kiudainete lagundamisel soolekoosluste poolt. Koostöös TAI-ga töötatakse välja ja uuendatakse Eesti toitumis-, toidu- ja liikumissoovitusi. Mikrobioota ja toitumise vaheliste seoste leidmine võimaldab välja töötada personaalseid toitumiskavasid ja arendada toiduainete tehnoloogiaid, mis aitavad vältida pahaloomuliste protsesside arengut seedetraktis ning seeläbi parandada inimeste tervist ja heaolu.
Uurimisgrupi töö eesmärgiks on:
- leida seosed soolemikrobioota, toitumise ja tervisenäitajate vahel,
- analüüsida soolebakterite ainevahetust (ainevahetusmudelite arendus)
- tuvastada seedetrakti mikrobioota ja selle ainevahetuse muutusi erinevate haiguste korral,
- arendada uusi tehnoloogiaid mikrobiootal põhinevate ravipreparaatide tootmiseks (nii bakter- kui ka bakteriviiruste ehk faagide baasil)
- arendada tehnoloogiaid mikrobioomisõbralike toiduainete tootmiseks
Uuringute läbiviimiseks kasutame:
- kultiveerimismeetodeid mikroorganismide kasvatamiseks ja faagide (bakteriviiruste) paljundamiseks (mikroliiter mahust kuni läbivoolukultiveerimiseni bioreaktorites)
- muutuvstaatseid kultiveerimismeetodeid mikroobikultuuride ja koosluste (omaduste) kirjeldamisel ja tootmisprotsessi optimeerimisel,
- instrumentaalanalüüsi meetodeid, sh. HPLC, GC (sh mikro-GC), UPLC eraldi või koos mass-spektromeetriaga mikroobsete ainevahetusproduktide ja toidu koostise määramiseks,
- DNA-järjestuste analüüsi mikroobikooslusluste tuvastamiseks,
- Planeerime ja viime läbi toitumisuuringuid, kogume metaandmeid (tervise- ja toitumiseküsimustikud, toidupäevikud jm), analüüsime toidu, soolekoosluste ja tervise vahelisi seoseid statistiliste meetoditega ja indiviidi tasemel.
Uurimisteemad ja lahendatavad probleemid:
Soolemikrobioota ainevahetuse analüüs
Soolebakterid toodavad toidukomponentidest, mida inimese ensüümid ei lagunda, ühendeid nagu orgaanilisi happeid või gaase, mis on vajalikud inimesele, nt energiaallikana inimese keharakkudele, sooleperistaltika tööks, hormonaalsete protsesside või närvisüsteemi reguleerimiseks. Liigne hapete või gaaside teke aga põhjustab seedetrakti vaevusi. Kiudainete lagundamine ja keskkonnatingimuste mõju bakterite ainevahetusele on meie uurimisgrupi põhiteema. Töötame välja toidutehnoloogiaid ja soolemikrobioota tüübile vastavaid toitumissoovitusi, mis tagaksid piisava hapete tootmise ja madala gaaside tootmise. Antud teemal jätkame tööd uue EU projektiga alates 2024. septembrist koostöös Helsingi ja Örebro Ülikoolidega: FIBER-MATCH, mille eesmärk on välja töötada sobilikud toidukomponendid ärritunud soolesündroomiga patsientidele.
Erinevate haigustega seotud soolebakterite kaardistamise osas teeme koostööd Elsavie OÜ-ga ja PERH-ga (Dr. Jüri Teras).
Mikroobikoosluste kultiveerimine
Jämesoole mikrobioota koosneb sadadest erinevasse liiki kuuluvates bakteritest, mille stabiilsus ja tervisemõjud sõltuvad suuresti inimese elustiilist (liikumis- ja söömisharjumustest) ja ravimite (eeskätt antibiootikumide) tarbimisest. Pidev kahjulike mõjude esinemine destabiliseerib soolemikrobiootat ja võib viia patoloogiateni. Sellistel juhtudel on vajalik soolemikrobioota taastamine väljaheite transplaneerimise või kunstkoosluste abil. Üheks uueks alternatiivseks võimaluseks, mille arenguga oleme seotud tänu koostööle Kopenhaageni Ülikooli teadlastega, on bakteriviiruste ehk faagide tootmine. Oleme töötanud välja kultiveerimis-filtreerimistehnoloogiad reprodutseeritavate bakteriaalsete viroomide paljundamiseks. Seni on viroomipreparaatide mõju testitud loomkatsetes Clostridium difficile’ga nakatatud hiirtel ja rasvunud hiirtel. Töö potentsiaalne rakendusala on sarnaste haiguste ravi inimestel. Kopenhaageni Ülikooliga jätkame koostööd PhageX projekti raames.
Mikrobioomisõbralike toidutehnoloogiate arendus
Toiduainete rafineerimise hoogustumine viimase sajandi jooksul on vähendanud kasulike toitainete (kiudainete) ja bioaktiivsete ühendite hulka toidus, mis otseselt mõjutab ka soolemikrobioota tervist, kuna kiudained on peamised toitained kasulikele soolebakteritele. Viimase aja üheks tööks on olnud haputainatehnoloogia rakendamine kiudainerikaste teraviljatoodete tootmiseks, et suurendada toitainete biokättesaadavust, vähendada kiudainerikaste toiduainete tarbimisega kaasneda võivat talumatuse probleemi. Samuti aitab terviktoitude tarbimine vähendada toiduraiskamist ja kulusid tootmisahelas. Koostöös Jõgeva METK-iga uurime üheteranisu jt teraviljade kasutusvõimalusi haputaina valmistamiseks.
bakteriaalne viroom, bakterioom, kultiveerimistehnoloogiad, mitteseeduvate toidukomponentidega seotud toiduainete tehnoloogiad, soolemikrobioota, toidu koostis, toiduainete tehnoloogiad, toit, toitumine